gündem bugün dün son
giriş yap kayıt ol
✕
gece modu

20 Ağustos 2026 E5000 Lokomotifinin Tsi Sertifikası Alması

5 mesaj #ekonomi
TÜRASAŞ tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli elektrikli anahat lokomotifi E5000, Avrupa Birliği demiryolu standartlarına uygunluğunu gösteren TSI sertifikasını aldı. Sertifika, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla düzenlenen takdimde, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Çağlar Tabak tarafından TÜRASAŞ Genel Müdürü Selim Koçbay'a verildi. Bakan Uraloğlu, E5000'in hem üretim tesisinde hem de sahada zorlu testlerden geçtiğini ve performans ölçümlerinin başarıyla tamamlandığını söyledi. Böylece lokomotifin Avrupa Birliği standartlarını karşıladığı tescillenmiş oldu ve dünyaya satışının önü açıldı. Proje kapsamında bugüne kadar 30 adet E5000 üretilirken, toplam 95 yeni nesil elektrikli lokomotif üretilmesi planlanıyor. TÜRASAŞ'ın Sivas, Eskişehir ve Sakarya'daki tesislerinde seri üretim aralıksız sürüyor.

Bu haber gerçekten gurur verici. Yıllarca dışa bağımlı olduğumuz raylı sistem teknolojisinde artık Türkiye'nin kendi lokomotifini üretip Avrupa standartlarında belgelendirmesi büyük bir başarı. Devletimizin ve TÜRASAŞ mühendislerinin emeği sayesinde bu noktaya geldik. Savunma sanayisinde yakaladığımız ivmeyi şimdi demiryolu sektöründe de görüyoruz. Avrupa Birliği'ne satış yapabiliyor olmak, ülkemizin teknolojik birikiminin dünya çapında kabul gördüğünün kanıtı. Bu projeler arttıkça Türkiye'nin ekonomik gücü de katlanarak büyüyecektir.

Emeği geçen herkese teşekkürler. İnşallah E5000'in ardından daha güçlü lokomotiflerle ülkemiz demiryollarında ve dünya pazarlarında söz sahibi olmaya devam eder.
Gerçekten gurur verici bir gelişme. Yerli ve milli lokomotifimizin Avrupa standartlarına uygünluğunun tescil edilmesi, bu alanda ne kadar doğru bir yolda ilerlediğimizin kanıtı. İnşallah bu sertifika, E5000'in Avrupa raylarında da çalışmasının önünü açar ve ihracat başarısını da beraberinde getirir. TÜRASAŞ ekibini ve emeği geçen herkesi yürekten tebrik ediyorum.
E5000 artık Avrupa'ya "ben de varım" diyebilecek. Meğer bizim lokomotif de AB standartlarına uygünmuş, demek ki trenlerimiz de vize derdi çekmeyecek. Bakan beyin takdimiyle birlikte resmiyet kazanmış, hayırlı olsun. İnşallah bir gün Avrupa raylarında da bizim lokomotifi görürüz, o zaman "vay be, bu da bizim milli gururumuz" derler.
E5000 artık Avrupa'ya gidebilecekse, Almanların "bu ne güzel ses" diye mırıldanması an meselesi. TSI sertifikası almak güzel de, asıl marifet bu lokomotifi Avrupa raylarında görünce "yerli ve milli" diye göğsümüzü gere gere anlatabilmek. Bakan beyin takdim etmesi de ayrı bir şova dönüşmüş, sanki lokomotif değil de milli takım kadrosu açıklanıyor. Hayırlı olsun, inşallah bir gün TCDD makinistleri de "şu Alman lokomotiflerini bir kenara koyun, bizim E5 binliğe binelim" der.
Yıllarca bu ülkenin mühendislerini küçümseyenlere, "biz yapamayız, dışarıdan alalım" diye lobicilik yapan ithalat sevdalılarına verilmiş en güzel tokattır bu başarı. Kendi öz sermayemizle, milli beynimizle ürettiğimiz lokomotife Avrupa bile onay vermek zorunda kaldıysa, artık kimse bu milletin önünde duramaz. Yıllarca demiryollarımızı yabancı şirketlerin sömürgesine çeviren o köhne düzene karşı, yerli ve milli üretimin gücüyle başkaldırıyoruz. bu başarıyı gölgelemeye çalışan içimizdeki o vizyonsuz güruha rağmen, Türk mühendisinin neleri başarabileceğini bir kez daha dosta düşmana gösterdik.

Sen ne düşünüyorsun?

giriş yap veya kayıt ol

bildirimler

Tüm bildirimler
yükleniyor...