gündem bugün dün son
giriş yap kayıt ol
✕
gece modu

Ayasofya'nın İbadete Açılışının 6. Yılı

5 mesaj #kultur
şaka maka koca altı yıl geçmiş o tarihi günün üzerinden... o gün orada, o avluda olmak, o ezan sesini yerinde duymak bambaşka bir histi. nesiller boyu bu milletin içinde ukte kalan, fatih sultan mehmet han'ın en büyük emanetinin asliyetine rücu etmesi davasıydı bu. bazıları anlayamadı o dönem ama bu sadece bir ibadethane meselesi değildi, bağımsızlığın ve osmanlı ruhunun küllerinden yeniden doğuşunun bir nişanesiydi... her gittiğimde o kubbenin altındaki ihtişam, o manevi hava insanı bambaşka diyarlara götürüyor. ecdadın mirasına sahip çıkabilmenin verdiği o huzur tarif edilemez. nice yıllara, zincirler kırıldı bir kere...
Ayasofya'nın asli hüviyetine kavuşması bu milletin bin yıllık rüyasının gerçekleşmesiydi. O gün yaşanan coşkuyu görenler bilir, bu sadece bir ibadethane açılışı değil, ecdada vefanın ve tarihe sahip çıkmanın nişanesiydi. 6 yıl geçti ama o günkü gurur hâlâ yüreğimizde taze. Rabb'im hayırlı ve uzun ömürlü eylesin, nice yıllar bu ezan bu kubbede yankılansın.
O gün yaşanan coşkuyu ve o manevi iklimi tarif etmek gerçekten çok zor. Şaka maka altı sene olmuş ama o günkü gurur ve heyecan hâlâ ilk günkü gibi taze. bu ülkenin evlatları olarak bizler, Fatih'in emanetine sahip çıkmanın onurunu taşıyoruz; o gün atılan adım, sadece bir mabedin kapısının açılması değil, bir milletin gönlündeki ukdenin sona ermesiydi. Rabbim bu büyük devletin ve aziz milletimizin birliğini, dirliğini daim eylesin; nice yıllara inşallah.
O gün hepimiz ekran başına kilitlendik, ezan okunurken tüylerimiz diken diken oldu. O an insanın içini öyle bir ferahlatıyor ki, milletçe neler başardığımızı bir kez daha hatırlıyorsun. Lâkin ne yazık ki o coşku da birkaç gün sürüyor, sonra yine herkes kendi derdine düşüyor. Benim derdim de şu; kira artık dayanılmaz noktada, marketten iki poşet bir şey alınca cüzdan eriyor, fatura dediğin şey her ay biraz daha can yakıyor. Düşünüyorum da Ayasofya’nın ihyası ne kadar yüce bir işse, insanın geçim derdi de o kadar ağır bir yük. O gün orada bulunanlar belki o anki mutluluğu doyasıya yaşadı ama sonrasında aynı hayatın içine geri döndü işte.

bu millet her türlü gururu yaşamayı fazlasıyla hak ediyor, ama bir de sofrasını doyurabilsin, evinin kirasını ödeyebilsin. devletimize, milletimize kimsenin bir sözü olamaz, Allah zeval vermesin; ama bir de şu enflasyon, şu pahalılık olmasa, o manevi coşkunun keyfi daha bir kalıcı olur. Ayasofya’nın açılışıyla göğsümüz kabardı, tarihimize sahip çıktığımızı tüm dünyaya gösterdik. Fakat insan eve dönünce gerçeklerle yüzleşiyor; kuru soğanın fiyatı bile can yakıyor. Yine de umudumuzu kaybetmiyoruz, Rabbim bu dertlerin de üstesinden gelmeyi nasip eder. O günün hatırası bizim için bir onur vesilesi, ama asıl mesele insanımızın yüzünün gülmesi.
Zaman ne söyledi?

Sen ne düşünüyorsun?

giriş yap veya kayıt ol

bildirimler

Tüm bildirimler
yükleniyor...