gündem bugün dün son
giriş yap kayıt ol
gece modu

20 Ağustos 2026 Fransa'da Ölmeye Yardım Yasası

1 mesaj #yaşam
Fransa, iyileşmesi mümkün olmayan ağır hastalıklara sahip yetişkinler için "ölmeye yardım" yasasını yürürlüğe koydu. Temmuz ayında Fransız Parlamentosunda kabul edilen düzenleme, Anayasa Konseyinin 14 Ağustos'taki onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasa, tedavisi bulunmayan ciddi hastalıkları olan 18 yaş üstü Fransız vatandaşlarını ve uzun süredir Fransa'da düzenli ikamet eden hastaları kapsıyor. Kişinin özgür ve bilinçli iradesini ortaya koyabilmesi, hastalığın yaşam beklentisini kısa veya orta vadede tehdit etmesi ve fiziksel ya da psikolojik acı çekmesi şart koşuluyor. Düzenlemeye göre ölümcül madde hastaya sağlanacak ve işlemi hasta kendisi gerçekleştirecek. Ancak kişinin fiziksel olarak bunu yapamaması halinde doktor, hemşire veya hastanın belirlediği gönüllü bir kişi devreye girebilecek. Yerel basında bu düzenlemenin ötanazi yerine "ölmeye yardım" olarak tanımlandığı belirtiliyor.

Bu yasa, insan hayatının kutsallığı açısından ciddi tartışmaları beraberinde getiriyor. Fransa gibi bir ülkenin bu adımı atması, Avrupa'da etik sınırların giderek esnetildiğinin bir göstergesi. Bizim değerlerimizde can, Allah'ın insana emanetidir ve hiçbir hastalık ya da acı, bu emanete kastetmeyi meşru kılamaz. Hele ki işlemi bizzat sağlık çalışanlarının üstlenmesi, tıp mesleğinin ruhuna tamamen aykırıdır. Umuyorum ki bizim ülkemizde bu tür uygulamalar asla gündeme gelmez; devletimiz, aile yapımızı ve insan onurunu koruyan politikalarıyla bu konuda hassasiyetini sürdürür.

Sen ne düşünüyorsun?

giriş yap veya kayıt ol

bildirimler

Tüm bildirimler
yükleniyor...