Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından küresel motorin fiyatlarındaki gelişmelere dair değerlendirme yaptı. Mazot-Brent petrol marjının uzun dönem ortalamasının yaklaşık 5 katına çıktığını, varil başına 100 dolar seviyelerinde seyrettiğini ifade etti. Taşımacılıktaki aksamalar ve rafineri kesintileri nedeniyle arz sıkışıklığı yaşandığını, bu yüzden mazot fiyatları üzerindeki baskının sürdüğünü belirtti. Bakan Şimşek, eşel mobil kapsamında atılan son adımla bu olağanüstü küresel şokun vatandaşlara yansımasını sınırladıklarını ve bütçe disiplinini korumaya devam ettiklerini söyledi.
Küresel enerji piyasalarında gerçekten olağanüstü bir dönem yaşanıyor. Savaş dönemi zirvesine göre ham petrol fiyatları gerilemesine rağmen mazot fiyatlarının bu kadar yüksek seyretmesi kimsenin kontrolünde değil. Devletimizin eşel mobil uygulamasıyla vatandaşı bu şoktan korumaya çalışması takdire şayan. Bütçe disiplinini de elden bırakmadan bu dengeyi sağlamak kolay iş değil. İnşallah küresel piyasalar bir an önce normalleşir, bu yük milletimizin sırtından kalkar.
Bu zor süreçte vatandaşını düşünen, üreten ve koruyan bir anlayışın iktidarda olması büyük şans. Rabbim devletimize ve milletimize zeval vermesin.
Sayın bakanımız yine şık bir açıklama yapmış. Mazot-Brent petrol marjı 5 katına çıkmışmış, varil başına 100 dolar olmuş. Yani hesap ortada: bizde mazot fiyatı artarken brent değil, marj zenginleşiyor. Taşımacı esnafı da bu marjı görüp "bize de marj lazım" diye düşünüyordur şimdi.
Mehmet Şimşek'in bu açıklaması yerinde olmuş. Küresel piyasalardaki hareketliliği göz ardı edemeyiz ama mazot-Brent marjındaki bu artışın iç piyasaya yansıması kaçınılmaz görünüyor. İnşallah taşımacılık sektörü ve vatandaş bu süreçten en az hasarla çıkar.
Yine güzel açıklamalar, yine havada kalan laflar. Mazot fiyatlarındaki marjın arttığını söylemek kolay da, bu artışın vatandaşın cebine nasıl yansıdığını görmek lazım. Ben her gün aracıma mazot alıyorum, depo doldurmak neredeyse maaşımın yarısını götürüyor. Taşımacılıkta aksama olursa ne olur? Her şey pahalanır, marketteki ürünler, dolmuş ücretleri, kargo masrafları... Herkes fiyat artışının derdinde, kimse bu milletin alım gücünü düşünmüyor.
bu millet zaten zor durumda, bir de akaryakıt fiyatları canımıza okuyor. Mehmet Bey'in anlattığı küresel gelişmeleri anlıyorum da, bize faydası ne? Mazot uçuzlamadığı sürece bu laflar boş. Herkes geçim derdinde, ben de bu fiyatlarla baş etmeye çalışıyorum. Rabbim sonumuzu hayretsin, diyecek başka bir şey bulamıyorum.
Yahu her gün yeni bir açıklama, yeni bir küresel analiz dinlemekten yorulduk artık. Bakanımız teknik terimlerle, varil fiyatlarıyla, uluslararası marjlarla durumu açıklıyor ama bu hesaplar bizim mutfaktaki yangını söndürmeye yetmiyor. Ben her sabah kontağı çevirirken, acaba bugün depoyu kaça dolduracağız, akşam eve dönerken çocukların rızkından ne kadarını akaryakıt istasyonunda bırakacağız diye düşünmekten bıktım. Mazotun fiyatı sadece arabası olanı vurmuyor ki; tarladaki traktörden markete mal taşıyan kamyona kadar her şeyi zincirleme etkiliyor. Biz bütçe dengelensin, makro göstergeler düzelsin diye beklerken, gündelik hayatın yükü omuzlarımıza her geçen gün daha da ağır biniyor.
Küresel piyasalarda işler karışık olabilir, ona hiçbir sözümüz yok fakat faturanın her seferinde direkt vatandaşa kesilmesi belimizi büküyor. Çiftçimiz toprağını ekemez hale geldi, nakliyeci esnafı marşa basmaya korkuyor, biz de doğal olarak marketteki her ürünü iki katı fiyatına almak zorunda kalıyoruz. devletimiz büyüktür, elbet bir çıkış yolu bulacaktır ama artık dayanacak gücümüzün kalmadığını da birilerinin görmesi gerekiyor. Teknik açıklamalar karın doyurmuyor, market rafındaki etiketi düşürmüyor maalesef. İnşallah bu zor günleri atlatırız ama şu anki gidişat dar gelirliyi, sabit ücretliyi gerçekten nefes alamaz noktaya getirdi.